Novi Sad
22.07.2010.
08:33 > 12:18
U vodovodni i kanalizacioni sistem u Novom Sadu treba uložiti ogromna sredstva, a iznos potreban za investicije je nekoliko stotina miliona evra, što uveliko premašuje budžet  javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".
  • Ekolog

    05.08.2010 20:37
    štetočine
    Samo je, kanda, menadžmentu Vodovoda potrebna strateška čistka!
    I dezinfekcija potom, sa dezinsekcijom, da tu zarazu gluposti, bezobrazluka i bahatosti sprečimo da postane epidemija!
  • Miloš

    02.08.2010 19:36
    dokle
    Interes privatnika je da, kad se raskine ugovor, pošto Novosađani neće moći plaćati vodu..., i cela priča pukne, dobije nazad svoje pare plus kamate i bonuse koje će Novosađani iskijavati 20 godina. Naravno "kad je džaba i voda je slatka"... Ali ovde su u pitanju isključivo pojedinci i NOVAC!!! Krađa bez premca, nacionalni resurs - za "prečišćivač", koji može da košta od 3 do 30000... Šta mislite, koji će, na poštenom tenderu izabrati?!
    Ovo nije početak kraja, ovo je kraj! Ako dozvolimo!
  • XX

    23.07.2010 08:40
    Strucnjak
    Davor Santrac je poznat i priznat expert za sva pitanja vezana za ViK. Neka kaze sta je po obrazovanju! Drugo, ovakve vrste partnerstva kod nas nisu zakonski definisane mada je ministar za prostorno planiranje (po obrazovanju ortoped!!!!) najavio usvajanje po hitnom postupku zakona o komunalnim preduzecima koji treba da regulise ovu oblast. Tek tada se stvara zakonski osnov za postupak koji direktor Bjelajac najavljuje vec godinu dana. Veolija kao moguci strateski partner spada u red velikih kompanija u oblasti vodovoda i kanalizacije i svakako treba dobro prouciti njihove ponude i zahteve. Oni dolaze zbog profita i svakako da je plan da se cena vode poveca do ekonomske (ne znam da li ce to gradjani moci da plate!) i da se potom iz ostvarenog profita partner naplati. Investicije u vodovodu vezane za precistac i pratece objekte kostaju oko 100 miliona evra. Ako ovu cifru podelite sa 20 godina na koji se planira ugovor o partnerstvu dobicete podatak da je potrebno obezbediti 5 miliona evra godisnje profita * 2(zarada partnera)= 10 miliona evra. Sa ekonomskom cenom vode ovo je sasvim realna varijanta ali osnovno pitanje je da li mi moramo da uradimo uvek najgoru varijantu za nase gradjane da bi se neko od politicara materijalno okoristio. Prodata su drzavna preduzeca a sada je red dosao na lokalna JKP. Razmislimo dobro o ovome !!!
  • voda

    23.07.2010 06:08
    Ma kakvi strateski partneri, pa to je jos jedna pljacka gradjana ovog grada.
    Preciscac! Pa daj koncesiju samo na preciscac i nema problema. Tako se to radi u civilizovanoj Evropi a vodovodni sistem ostaje gradski ali tu nema procenata....
    Citiram direktora vodovoda sa njegovom izjavom od juna prosle godine: " Sa povecanjem cene vode, vodovod ce moci sam da investira u sistem i poslovace pozitivno. Imace dovoljno novca za investicije i grad nece morati da izdvaja novac za vodovod" { TV Panonija} Povecanja je bili, vodovod je profitabilan i sada ga daj privatniku... Ne privatnika u vodovod, nego policiju!
  • set

    23.07.2010 05:53
    Vodovod je za 2 godine povecao cenu vode za 120%. Masa zarada i stalni toskovi su oko 700 miliona dinara godisnje a prihod vodovoda je sada oko 1800000000 ili oko 18 miliona evra.Vodovodu za investiranje ostaje oko 11 miliona evra. Problem je sto se te pare ne investiraju u sistem neko se trose na razne idejne projekte i sl.
    Na primer vodovod je prosle godine kupio za 6 miliona evra cevi od firme Delta nove a iste mu nece biti potrebne sledecih 20 godina ali tu se uzima ....
    Ili se privatnicima placaju usluge za koje vodovod ima mehanizaciju..
    Privatizacija... Ala ce neko da se ugradi...
  • Davor Santrac

    22.07.2010 21:56
    Za nepotpisanog i Pawlla...
    Ovo "meni glupom" ne razumem,jer niko ovde nikog ne "farba",ali mogli bi lakše malo...Ne utiče broj zaposlenih na cenu, zato što je cena ispod ekonomskog nivoa i plate su zamrznute tri godine.Da odgovorim na ono što ste,verujem, pitali - da li će voda biti jeftinija kada bude radilo manje ljudi u ViK? Ne,naprotiv.
    #Pawlle /Odakle Vam ove 2000?Ako je i greška,pa je 200,odakle Vam tih 200?Bez namere da polemišem- uštedama koje spominjete nijedan od problema koje kao Grad imamo neće biti rešen.Čak i kad bi potpuno automatizovali rad Vodovoda i da u njemu niko više ne bude zaposlen, opet ne bi imali dovoljno novca da se uradi sve što je potrebno.
    Za sva dalja pitanja i da se ovo ne bi pretvorilo u špansku seriju na sajtu Radija 021, molim Vas da pošaljete mejl na kontakt.centar@vikns.rs...Hvala unapred

  • pawlle

    22.07.2010 14:38
    ma, nemoj a kako bi bilo da otpustite jedno 2000 viska da direktori smanje platu , da ne budu u 16 upravnih odbora a i sta je to upravni odbor?itd
  • Davor Santrač

    22.07.2010 14:14
    Za Nemirka....
    Sreća pa i ja čitam ove komentare...Vrlo rado objasnim,nije problem.
    Prvo, "transformacija" znači da će udeo u upravljanju ili potpuno upravljanje preuzeti strateški partner,ako ga bude.Ograda je potrebna, jer je odluka u potpunosti u rukama Gradonačelnika i Gradskog veća tj. možda do toga i ne dođe.Koncesija je, recimo, vid transformacije i taj izraz sam upotrebio u tom smislu."Privatnik" sigurno nema novac koji je potreban za strateške investicije, te će kompanija koja bude, ako bude, došla biti neka od velikih svetskih kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom pitke vode.Kad je reč o interesu, veći interes imaju lokalna samouprava i građani-u ovom slučaju naša-da u relativno kratkom roku dobije neophodna postrojenja i investicije za koje, na žalost, nema novac.
  • @davor santrac

    22.07.2010 12:49
    ajde molim te objasni meni glupom da li broj NEPOTREBNO ZAPOSLENIH (besposlenih) utice na cenu vode i u kom obimu, srazmerno ili obrnuto proporcionalno
  • Davor Santrač

    22.07.2010 12:14
    Za Nemirka, nastavak
    "Cena vode" nije stvar nečije dobre volje, već se do nje dolazi računicom koja ubraja čitav niz faktora.Da ne dužim, mogu se modeli po kojima se dolazi do ekonomske cene pronaći i na Internetu,ako to nekog interesuje.I da, naravno,da će taj neko vratiti novac koji ulaže.Bilo bi divno kad bi neko hteo da nam pokloni pare koje nedostaju,ali nešto baš zainteresovanih nema.Kad dvadeset godina ne ulažete u potrebnoj meri u bilo šta, pre ili kasnije stigne sve odjednom na naplatu.Nadam se da je odgovor zadovoljavajući...
  • nemirko021

    22.07.2010 10:22
    Za Davora
    Vlasnička transformacija = prelazak javne u privatnu svojinu!
    Davore, ajde leba ti obajsni nam kakav je interes priuvatinka da uloži u vodovod? Od čega će da se napalti? Od cene vode ili nečeg drugog?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna